Vető Dezső és a nyár

 

Egy nap Vető Dezső szülei bejelentik, hogy nyaralni megy a család. Dezső erre nagyon elszomorodott és mérges is lett.

-         De hát, ki fog gondoskodni a növényeimről? Mostanában így is olyan kókadtak! Nekik víz kell! Nekik szeretet kell! Muszáj menni? – kérdezte Dezső.

-         Miért? Tán le akarsz maradni a balatoni nyaralásról? A Balaton csodálatos, a Balaton tökéletes… - mondták kórusban a szülők.

-         Jó, jó! Megyek! – vágta rá Dezső.

De ott legbelül, valahol a szíve táján, nagyon boldogtalannak érezte magát. Nem akarta itt hagyni növényeit egyedül.

-         És mikor indulunk? – kérdezte Dezső.

-         Hát… Holnap!

-         Ajjaj! Most aztán nagy pácban vagyok! – méltatlankodott - Kit keressek, aki tudna a növényeimre vigyázni?

Megkérdezte a szomszédokat, hátha segítenek-e, jár a szomszéd utcában, elment a nagyszüleihez, de hiába. Mindenki nyaralni megy, vagy nem ér rá, vagy nem is akar segíteni a falu legjobb kertészének.

Eljött a másnap. Dezső este alig tudott aludni a növények miatt. Ők voltak a legfontosabbak számára. Készülődtek, pakoltak és nem sokára útnak is indultak. Az indulás előtt Dezső azonban még utoljára megöntözte növényeit, majd beszállt az autóba és elmentek. Dezső az úton nem is tudott másra gondolni, csak arra, hogy mi lesz a növényivel. Hamarosan oda is értek a Balatonhoz. Dezső, ahogy megpillantotta a hegyeket és a nagy tavat egyszeriben elfelejtette a gondjait.

3 napot voltak a tóparton. Sokat homokoztak, fagylaltoztak, na és persze pancsoltak a vízben. Minden napjuk így telt. Dezsőnek már csak a hazafelé úton jutottak eszébe kis drágái a kertben. Összekeveredtek a gondolatok Dezső fejében. Az egyik, mintha azt suttogta volna, hogy kiszáradtak a növények és meghaltak, míg a másik, hogy minden rendben, semmi baj nincs, még élnek a növények.

            - Na, ha hazaérünk, úgyis megtudom! – gondolta magában Dezső.

Mikor a kapu elé lépett, nagyot dobbant a szíve. S amikor kinyílt, nagyon boldog lett. Még éltek a növények. Sőt szebbek voltak, mint valaha. A nyári zápor jót tett a növényeknek. Meg is gyógyultak a friss esővíztől és virítottak egésze őszig.

 

(Csak olvass tovább és megtudod, mi történik ősszel Vető Dezső kis kertjével!)